5 instant blij-makers

levenslust verhogen, tips gelukkig leven, Stel je voor: ’s ochtends spring je gelukzalig je bed uit. De hele dag voel je een diepe innerlijke glimlach. En ’s avonds ga je vol tevredenheid slapen. Ondertussen heb je ook andere mensen nog eens heel blij gemaakt. Een illusie? Zeker niet. Bij deze: 5 tips voor een flinke portie levenslust!  “Onderzoek waar jij opgewonden van wordt en durf je seksualiteit te laten zien.”  

1)   Geven doet Leven

Diverse onderzoeken laten het zien: mensen die geven zijn gelukkiger dan mensen die alles voor zichzelf houden. Maar het beste kun je dit gewoon zelf gaan ervaren. Geef zoveel mogelijk weg! Geef geld aan goede doelen of aan een goede straatmuzikant, geef cadeautjes aan vriendinnen, geef je glimlach aan vreemden, geef complimenten aan collega’s, geef adviezen op internet, geef knuffels aan kinderen, geef zorgzaamheid aan een ziek familielid, geef aandacht aan een goede vriend. Kortom: geef, geef, geef. En zoals je ziet aan deze voorbeelden hoeft dit geven lang niet altijd iets materieels te zijn.

Vorige week stuitte ik op de Noordermarkt in Amsterdam op dit geweldige tasje – het tips levenslust, geven doet leven, gelukkig leven, weggeven cadeau'sperfecte cadeau voor een van mijn vriendinnen wist ik direct. Op het moment dat ik het kocht voor haar, werd ik er zelf al blij van. En daarna – toen ze inderdaad een gelukzalige glimlach op haar gezicht kreeg – werd ik nog een keer blij. Dubbel geluk dus! (ok vooruit: er is een moment geweest dat ik het zelf wilde houden, maar de gedachte dat zij er blij van werd, kreeg tóch voorrang).

2)   Ervaar & noteer…

Persoonlijk ervaren zeer effectieve methode: het dagelijks opschrijven van jouw blessings. Onlangs rondde ik mijn 100-dagen-geluksplan af. Iedere dag hield ik op Facebook mijn geluksmomenten bij. Na dag 50 maakte ik al de tussentijdse balans op en concludeerde ik hoogst verbaasd hoe effectief deze methode is: wow!

Het opschrijven van de momenten zorgt ervoor dat je ze nogmaals beleeft, dus nog een keer blij wordt. De gewoonte zorgt er ook voor dat je de hele dag uit gaat kijken naar al die momenten waar je gelukkig van wordt en dankbaar voor bent. 

Ook ambassadeur van geluk Leo Bormans schrijft iedere dag zijn momenten op en heeft er inmiddels al meer dan 20.000 genoteerd. Dus waar wacht je nog op? Koop een leuk schrift en begin maar met ervaren en noteren…. Houd daarbij wel tip 3 in gedachten:

3) Sta eens even stil

Beleef elk moment heel bewust. Raas er dus niet voorbij, maar blijf even stilstaan, let op je zintuigen en je gevoelens. Luister aandachtig en proef, voel, kijk en ruik met aandacht.  Vind je dit lastig? Schrijf je mooiste ervaringen dan eens direct op en let daarbij op al je zintuigen, of maak er een foto van. Op deze manier sta je er even echt bij stil. Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds vaker ‘vanzelf’ gaat stilstaan om te genieten en kun je jouw schrift, pen of camera achterwege laten.

Ter inspiratie een gedicht van de Vlaamse dichter Leonard Nolens uit ‘Laat alle deuren op een kier’ 

Vertraag

Vertraag. Vertraag. Vertraag je stap.
Stap trager dan je hartslag vraagt.
Verlangzaam. Verlangzaam.
Verlangzaam je verlangen.
En verdwijn met mate.
Neem niet je tijd.
Laat de tijd je nemen.
Laat.

4)   Oh, Mijn God!

Of je nu gelooft in Jezus, Boeddha, een universele levensenergie of liefde. Ergens in geloven geeft veel geloof, kracht, hoop en steun. Bovendien schenkt het je een flinke portie levenslust! Bedenk manieren waarop jij jouw spiritualiteit het liefste tot uitdrukking brengt. Dat kan op talloze manieren. Misschien vind je het fijn om te bidden, Tips leven vanuit je hart, mindful leven, gelukkig, bewust, spiritualiteit, psychologie, persoonlijke ontwikkelingte mediteren of om yoga te beoefenen?

Het kan ook goed helpen als je een speciaal plekje in je huis inricht voor een soort altaartje. Zet hier mooie beeldjes neer, foto’s, verse bloemen of fijne kaarsen. Zorg dat je er al blij van wordt, door er alleen al naar te kijken! Op momenten dat het geluk ver te zoeken is, kun je hier weer even bij gaan zitten om jezelf op te laden. (Ik schreef al eerder over mijn eigen stilteplek in huis).

Ik word zelf ook heel erg vrolijk van het lezen van spirituele boeken. Twee van mijn favoriete schrijvers van dit moment zijn Deepak Chopra en Neale Donald Walsch. Een paar bladzijdes voor het slapengaan en ik word de volgende dag vaak al vrolijk en levenslustig wakker! Het lezen in deze boeken zorgt ervoor dat ik beter kan relativeren, dat ik het grotere geheel blijf ervaren en dat ik niet verstrikt raak in mijn emoties.

5) Laat je seksuele vonk ontvlammen

Wat is dé grootste levenskracht waardoor wij, mensen, nog steeds rondlopen op aarde? Juist ja: seks! Seks zorgt niet alleen voor voortplanting, maar ook voor genot, plezier, levenslust, verbinding… kortom: een heel scala aan positieve gevoelens.

Laat die seksuele energie dus volop door je lichaam stromen, onderzoek waar jij opgewonden van wordt, durf je seksualiteit te laten zien, wees nieuwsgierig en blijf jezelf ontwikkelen. Onderzoek toont dat hoe meer jij jouw seksuele zelf leert kennen en ontdekken, hoe meer jij gaat openstaan voor de wereld. Je gaat je kortom steeds vollediger en levendiger voelen.

In het hoofdstuk seksualiteit uit haar boek ‘10wys’ tipt Geertje Couwenbergh om je eigen favoriete lover te worden. “Verdiep je in je eigen seksualiteit. Neem de tijd voor je fantasieën, slaap naakt, trakteer jezelf op lange badsessies, lees boeken over seks, vrij met jezelf, haal speeltjes in huis, leef je uit! Ga niet zitten wachten op een ander om jouw seksuele vonk te doen ontvlammen.”

Ps. Nog steeds momenten dat werk-ke-lijk niks lijkt te helpen? Dat je echt geen enkel  greintje geluk door je lijf voelt stromen? Doe dan alsof je een gelukkig mens bent. Serieus. Dit blijkt te werken! Forceer een glimlach op je gezicht, recht je rug, praat alsof je vrolijk bent. Doe en handel als iemand die gelukkig is. Inderdaad: houd je geest maar voor de gek. Maar pas op, voor je het weet ben je ineens écht gelukkig…

Ps. Het über-schattige beertje op de foto bovenaan is trouwens gemaakt door mijn moeder in een creatieve bui. Lief is ie hè?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

5 + acht =