De weg naar jezelf worden

Nog voordat ik goed en wel wakker ben, trek ik snel mijn kleren aan, doe mijn sjaal om en stap naar buiten. In het vroege zonlicht loop ik de slaaprimpels uit mijn gezicht. Ik kijk veelvuldig naar boven om de bloesembomen te bewonderen. Een kunstwerk van de natuur. Om me heen raast iedereen voorbij, op weg naar het werk. Het voelt vreemd om stil te staan hier, middenin de woonwijk. Maar ik haal diep adem en denk aan mijn intentie.  Lees verder

Omgaan met hooggevoeligheid – van frustratie naar acceptatie

omgaan met hooggevoeligheid

Jaren geleden had ik een date met iemand die plots zei: jij bent heel sensitief, of niet? Mmmmm grmmmm, mompelde ik. Ik liet duidelijk merken dat ik niet gediend was van deze opmerking. ‘Dat is een compliment’ verduidelijkte hij. ‘Ik hou van sensitieve mensen.’

Ik vroeg er niet op door. Dat had ik misschien beter wél kunnen doen. Zoals: ‘Hoezo dan? Wat zijn de móóie eigenschappen? Waarom vind jij het fijn om bij sensitieve personen in de buurt te zijn?’ In plaats daarvan probeerde ik mijn sensitieve kant te ontkennen. Ik had er namelijk voornamelijk last van. Lees verder

Wat te doen bij een paniekaanval (stappenplan!)

Jaren geleden kreeg ik de diagnose: gegeneraliseerde angststoornis. Ik had in die tijd heel veel paniekaanvallen. Inmiddels ben ik gelukkig genezen van de angststoornis, maar dat betekent niet dat ik nóóit meer paniekaanvallen heb. Heel soms komt er ineens eentje opzetten. En soms ook op momenten dat ik er geen verwacht. Wat te doen bij een paniekaanval? Ik maakte er een stappenplan van! Bekijk de video hierboven of lees de tekst hieronder. Lees verder

Sluimerende verlangens komen tot bloei (soul-moment)

Songteksten schrijven. Al een aantal jaar is het een sluimerend verlangen. Zoemend op de achtergrond.

Vandaag neem ik er tijd voor. Ook al voel ik geen inspiratie. Ik zet een gevoelig lied op, sluit mijn ogen en laat me leiden door de klanken van de gitaren. Welke gevoelens willen omhoog komen?

Ik geef er woorden aan.

Het geeft lucht.

En terwijl ik hiermee bezig ben, maken grotere dromen zich kenbaar aan me.

Een pad dat langzaam ontvouwt.

Een bloem die langzaam openbloeit en zichzelf in haar volle glorie laat zien.

Het brengt me tranen van geluk en verwondering.


Elke dag neem ik een Soul-Moment. Een moment om mijn ziel te voeden. Op mijn blog zal ik mijn ontdekkingen en momenten regelmatig delen met jullie.

Stralende ogen (soul-moment)

Vlak voordat ik de deur uitga, werp ik een blik in de spiegel. Voor het eerst sinds lange tijd ben ik tevreden met het beeld dat naar me terugkijkt. Ik zie namelijk stralende ogen. Een glinstering die lange tijd was uitgedoofd. Ik voel me goed deze ochtend en heb veel zin om buiten de deur te gaan werken. Ook al is het maar voor een uurtje of twee. Dit moment mag gevangen worden. Ik maak een paar spontane selfies voordat ik de fiets op spring.

In het koffietentje waar ik werk, geniet ik van chai latte met havermelk en toast met avocado. Ik schrijf een blog waarin ik het verhaal deel over mijn ziekte. Doordat ik het verhaal zwart op wit zie staan, word ik geraakt. Gevoelens die ik heb proberen weg te drukken, komen nu naar boven.

Even later komt op Instagram een quote voorbij van Brené Brown, waarbij de tranen in mijn ogen schieten. Het past precies bij vandaag:

Owning our story can be hard, but not nearly as difficult as spending a lifetime running from it.’

Het duurt niet lang voordat de lieve reacties van lezers op mijn blog binnenkomen. Per mail, per app, op mijn site. Ik voel me opgelucht dat ik mijn verhaal helder heb kunnen verwoorden.

Als ik later die dag een korte wandeling maak, verschijnt plots een regenboog.

 

 

 

Mijn redding in moeilijke tijden

Anderhalf jaar geleden werd ik plotseling erg ziek. Ik heb er nog niet veel over geschreven omdat ik er zelf geen verhaal van kon maken. Ik wist niet goed wat ik erover moest schrijven. En ik wist ook niet wat ik wílde delen.

Vaak deel ik mijn ervaringen achteraf, zodat ik anderen kan inspireren met mijn levenslessen. Daar word ik blij van.

Maar in dit geval leek er maar geen einde te komen aan het hele ziekteproces.

Ik kan zelfs geen naam geven aan deze mysterieuze ziekte. Artsen staan voor een raadsel. Ook zij hebben geen idee wat er aan de hand is in mijn lijf. In de loop van de tijd heb ik wel diverse diagnoses gehad, maar de echte oorzaak blijft uit.  Lees verder

Een fijne omgeving voor je ziel (Soul-Moment)

Ik begin de ochtend met mijn nieuwe ochtendritueel: ademhalingsoefeningen met behulp van The Breathing App . Ik adem 4 tellen in en 6 tellen uit. Het helpt om de pijn in mijn buik te verlichten. En het helpt om meer aanwezig te zijn in mijn leven. Soms kan ik wakker worden met een gespannen gevoel in mijn buik. In plaats van mijn adem vast te zetten, leer ik met deze oefening om erdoorheen te ademen.

Door langer uit te ademen dan in te ademen, kalmeer je je zenuwstelsel.

En terwijl ik vol vanuit mijn buik ademhaal, komt poes Daantje er lekker ontspannen naast liggen.

Na een licht fruitontbijt fiets ik in de stralende zon naar een van mijn favoriete koffietentjes. Hier verheugde ik mij gister al op! Omgeven door andere entrepreneurs werk ik hier verder aan mijn missie – het verstevigen van mijn online bedrijf.

Ik bedenk teksten voor video’s. Ik onderhoud contact met mijn assistent. (Ik heb sinds kort een vaste assistent. Jeujj!! Zó blij mee. Ze werkt een uur per week voor me. Dat lijkt misschien weinig, maar het is een ontzettende verademing).

En ondertussen kijk ik lekker een beetje rond naar alle klanten die binnendruppelen.

Natuurlijk is het goedkoper om thuis te blijven werken. En vaak ook makkelijker. Maar het is voeding voor de ziel om te werken in een fijne omgeving. Een inspirerende omgeving. (En de chai latte is hier ook verdomd lekker ;)).

Dit gun ik mezelf omdat ik hiervan opbloei.

Hoe ziet jouw ideale werkomgeving eruit?


Elke dag neem ik een Soul-Moment. Een moment om mijn ziel te voeden. Op mijn blog zal ik mijn ontdekkingen en momenten regelmatig delen met jullie.